Har du hull i tannen og trenger en fylling? Vi tilbyr en enkel og smertefri prosedyre under lokalbedøvelse for å fjerne karies og gjenopprette tannens funksjon og estetikk. Kontakt oss for å bestille time.
Har du hull i tannen og trenger en fylling? Å legge en fylling er en enkel prosedyre som gjøres under lokalbedøvelse. Først fjernes all karies ved hjelp av et bor, og deretter bygges tannen opp igjen med et komposittmateriale som er i samme farge, form og hardhet som tannen.
Karies, også kalt «hull» på folkemunne, er en av de vanligste tannsykdommene. Karies betyr at tannsubstans løses opp og brytes ned. Det finnes mange bakterier i munnhulen, både «snille» og «slemme», og under de riktige forholdene kan de slemme bakteriene få overtaket. Det er flere tiltak som man kan gjøre for å motvirke og forebygge denne kariesutviklingen.
Kariesutviklingen begynner med at det ligger plakk på tennene som bakteriene fester seg i. Hvis plakket blir liggende for lenge på tennene, i tillegg til at bakteriene får næring fra kosten vår, vil bakteriene utvikle seg og føre til kariesutvikling. Det begynner med substanstap i ytterste lag av tannen, også kalt emalje. På dette stadiet kaller vi det påbegynnende hull. Her har det ikke blitt et fysisk hull enda og det er ikke nødvendig å behandle det med en fylling. Det er gode odds for å stanse kariesutviklingen med forebyggende tiltak og motivasjon. Har du påbegynnende hull vil tannlegen informere om dette slik at vi kan observere utvikling over tid.
Ytterligere substanstap i emaljen kan føre til at emaljen blir «porøs», og dermed får bakteriene tilgang til neste lag av tannen – nemlig dentinet. Dentinet er svakere enn emaljen og kariesutviklingen beveger seg raskere innover mot tannens hulrom – der det er blodkar og nerver. Det er nødvendig å stanse kariesutviklingen med en fylling før dette skjer. Dersom kariesutviklingen har nådd tannens hulrom, også kalt pulpa, må tannen rotfylles.
Karies graderes fra 0 til 5. Grad 1 og 2 er påbegynnende hull og grad 5 er alvorlig hull.
Av og til hender det at man opplever ubehag etter behandling. Som regel skyldes dette at fyllingen er litt høyere enn tidligere, slik at tannen får mer belastning når man spiser. Dette er ikke farlig og er noe tannlegen ordner helt kostnadsfritt ved å pusse litt på fyllingen. Opplever du at tannen er sensitiv etter behandling, er dette helt normalt og går som regel over av seg selv etter 2-4 uker.
Det er anbefalt å vente med mat og drikke til bedøvelsen har gått ut (ca. 1-2 timer etter behandlingen), slik at man ikke biter seg i kinn og tunge. Ellers er det bare å spise, tygge og pusse som normalt.
Prisen på en fylling avhenger av fyllingens bredde og dybde, samt lokalisasjon. Estetiske fyllinger, i fortennene, kan koste mer enn fyllinger i
de bakerste tennene – selv om det er samme størrelse på fyllingene.
Hygienetillegg på 160,- kommer i tillegg per seanse.
Ved behov for bedøvelse koster det 190,- per injeksjon. Det kommer i tillegg. Hvor mye bedøvelse man trenger, er individuelt og varierer fra person til person.