Tanntrekking og kirurgi

Alle våre tannleger utfører vanlig tanntrekking hos oss. I noen kompliserte og vanskelige tilfeller, henviser vi til vår Oral-kirurg.

Tanntrekking og kirurgi

Alle våre tannleger utfører vanlig tanntrekking hos oss. I noen kompliserte og vanskelige tilfeller, henviser vi til vår Oral-kirurg. Et eksempel på når man kan blir henvist til Oral-kirurg kan være om man har vonde visdomstenner som ikke har vokst frem, ligger under  tannkjøttet, og trenger kirurgisk fjerning.

Visdomstenner

Visdomstenner, også kjent som tredje molarer, er de siste tennene som normalt sett vokser ut i munnen. Imidlertid opplever mange mennesker visdomstenner som ikke har nok plass til å vokse skikkelig frem, eller er feilvokst. Dette kan føre til flere problemer og  komplikasjoner som krever fjerning av tannen. En av de vanligste grunnene til å fjerne visdomstenner er plassmangel. Dersom  visdomstennene ikke har plass nok til å komme helt ut, kan de bli delvis eller helt innkapslet i tannkjøttet og kjevebenet. Dette kan føre til  smerte, hevelse, infeksjoner og til og med dannelse av cyster. Fjerning av visdomstenner i slike tilfeller er viktig for å forhindre fremtidige  problemer og bevare oral helse.  

Visdomstenner kan også være vanskelige å rengjøre ordentlig på grunn av sin beliggenhet i munnen. Dette kan føre til opphopning av matrester, plakk og tannstein rundt tannen – noe som øker risikoen for tannråte, tannkjøttsykdom og betennelse i omkringliggende vev. Ved å fjerne visdomstennene, kan vi forbedre oral hygiene og redusere risikoen for fremtidige problemer. I noen tilfeller kan visdomstenner være delvis utvokst, noe som kan skape en åpning mellom tannkjøttet og tannen. Denne åpningen kan være et ideelt sted for bakterier å samle seg, noe som kan føre til betennelse og infeksjon, kjent som perikoronitt. Fjerning av visdomstenner kan være nødvendig for å behandle eller forebygge slike tilstander. Det er også verdt å merke seg at visdomstenner ikke alltid er et problem. Hvis visdomstennene dine har riktig plassering, vokser skikkelig og ikke forårsaker noen symptomer eller komplikasjoner, er det unødvendig å fjerne dem. Vi vil nøye evaluere tilstanden til dine visdomstenner gjennom en grundig undersøkelse med røntgenbilder – for å bestemme om fjerning er  nødvendig i ditt tilfelle.

En vanlig ekstraksjon kan variere med tanke på vanskelighetsgrad og tidsbruk, men koster vanligvis fra 990 – 1800,- Vanskelighetsgrad, forventet tidsbruk og antall bedøvelser er faktorer som er avgjørende for endelig pris.  

Egenandel på kirurgisk fjerning av tann hos tannlege er 2200 - 2900,- 

Om tannlegen må henvise deg til vår oral-kirurg, er egenandelen 3990 – 4290

I noen tilfeller trenger tannlegen å ta et OPG (panoramarøntgen) for å se tannen, kjevebeinet, røttene og nervene som ligger rundt.  Dette koster 700,- Med Helfo refusjon blir egenandelen 485,-

Litt blødning er normalt etter en tannuttrekning eller munnkirurgi. For å kontrollere blødningen, bør du bite forsiktig på en steril bomullsdott  eller gasbindpapir som er plassert over operasjonsstedet. Etter operasjon får du med en pakke gasbindpapir slik at du selv kan bytte ved  behov. Unngå å skylle munnen eller suge på et sugerør – da dette kan forlenge blødningen. Det er også vanlig å oppleve blåmerker eller  bloduttredelser rundt operasjonsstedet etter fjerning av tenner eller munnkirurgi. Dette er en normal del av helbredelsesprosessen og vil  vanligvis avta i løpet av noen dager til uker. 

Smerte og hevelse: 

Etter fjerning av tenner eller munnkirurgi, kan det oppstå smerte og hevelse. Tannlegen kan forskrivesmertestillende medisiner for å lindre  ubehaget. Påføring av isposer på utsiden av kinnene, i korte intervaller, kan også bidra til å redusere hevelsen. 

Riktig ernæring: 

Etter fjerning av tenner eller munnkirurgi, kan det være lurt å følge et mykt kosthold i noen dager. Velg matvarer som er enkle å tygge og  fordøye, for eksempel supper, moset mat, yoghurt og smoothies. Unngå varme og krydrede matvarer som kan irritere det kirurgiske området. 

God munnhygiene: 

Selv om du bør være forsiktig rundt det kirurgiske området, er det fortsatt viktig å opprettholde god 

munnhygiene. Fortsett å pusse tennene forsiktig med en myk tannbørste, men unngå å berøre det kirurgiske området direkte. Det er anbefalt  å skylle munnhulen med klorhexidin eller corsodyl, bakteriedrepende munnskyllevann, som hjelper med å holde området rent og reduserer  fare for betennelser. Dette kan du kjøpe hos oss etter inngrep eller ved ditt lokale apotek. 

Unngå fysisk anstrengelse

Unngå intens fysisk aktivitet og tunge løft i noen dager etter inngrepet. Det kan bidra til å forhindre 

blødning og ubehag.

Følg nøye med på eventuelle oppfølgingsavtaler som er planlagt med tannlegen eller kirurgen. Dette gir dem mulighet til å vurdere  helbredelsesprosessen, fjerne eventuelle sting og gi ytterligere instruksjoner eller behandlinger som kan være nødvendige.

Det er viktig å merke seg at hvis du opplever en forverring av tilstanden etter 4 dager, for eksempel økende smerte, hevelse eller blødning,  bør du umiddelbart kontakte din tannlege. Det kan være et tegn på en komplikasjon eller infeksjon som krever ytterligere behandling.  Tannlegen vil kunne vurdere situasjonen, gi deg råd og iverksette nødvendige tiltak for å sikre en vellykket og komplikasjonsfri helbredelse. Vær oppmerksom på kroppens signaler og søk profesjonell hjelp hvis du opplever noe uvanlig eller  bekymringsfullt.

Våre tjenester